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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  08/02/2012
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, M. D. R.; VITOR, A. DE P.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C.
Afiliação:  MELLINA DAMASCENO RACHID SANTOS, UFJF; ALINE DE PAULA VITOR, UFJF; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; RENATO CAMARGO MATOS, UFJF; MARIA AUXILIADORA COSTA MATOS, UFJF.
Título:  Use of ultrasound bath in the extraction and quantification of Ester-Linked Phenolic Acids in tropical forages.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  American Journal of Analytical Chemistry, v. 2, p. 344-351, 2011.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4236/ajac.2011.23042
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A method was developed for the analysis of ester-linked phenolic acids in forage samples using extraction by an ultrasound-assisted treatment and quantification by HPLC with a UV-VIS detector. A reversed-phase C18 column was used for developing the method and the optimal condition was established with isocratic elution using acetonitrile/methanol/H3PO4 pH 2.08 (13:12.5:74.5) as the mobile phase. To reduce the time of sample processing, the extraction of ester-linked phenolic acids was studied using ultrasound bath and the results were then compared with those from an extraction usual using alkaline hydrolysis (20°C for 24 h). The method was valued through external and internal calibration. Internal calibration using o-coumaric acid as internal standard and m-coumaric acid as surrogate internal standard showed better results. The detection limits were of 0.09 and 0.04 mg●L-1 for p-coumaric and ferulic acids, respectively. The proposed method showed a good linear dynamic range (3.00 - 30.00 mg●L-1) for the analytes. The usefulness of the methodology was demonstrated by addition-recovery experiments using forage samples and values were in the 83 to 99% range. The extraction of ester-linked phenolic acids by 120 minutes of ultrasound bath was faster and more reproducible than alkaline hydrolysis (20°C for 24 h).
Palavras-Chave:  Internal Calibration; Ultrasound Bath.
Thesaurus Nal:  forage; phenolic acids.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
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CNPGL18666 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, J. da C.; MATOS, M. A. C.; LAMARCA, R. S.; VARANDAS, A.; RODRIGUES, J. A. S.; MACHADO, J. C. Avaliação de características químicas de híbridos isogênicos de sorgo com capim sudão normais e mutantes para o gene BMR. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLAMARCA, R. S.; ARAUJO, F. N.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C.; CARNEIRO, J. da C. Determinação dos ácidos acético, butirico, latico e propionico em amostras de silagem de capim elefante com glycine wightti verde por HPLC. In: ENCONTRO REGIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 26., 2012, Ouro Preto. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Química, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. D. R.; VITOR, A. P.; CARNEIRO, J. C.; QUEIROZ, D. S.; MATOS, M. A. C. Determinação de ácidos fenólicos em forrageiras por CLAE. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 31., 2008, Águas de Lindóia. Anais... Águas de Lindoia: SBQ, 2008. 1 p. 1 CD.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, J. da C.; MATOS, M. A. C.; SANTOS, M. D. R.; ROCHA, L. O.; RODRIGUES, F. C.; ARAUJO, F. M. Avaliação de caracteristicas quimicas de Capim Sudão (Sorghum bicolor cv. bicolor com Sorghum bicolor cv. sudanense) normais e mutantes para o gene BMR. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 48., 2011, Belém. Anais...
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. D. R.; VITOR, A. de P.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C. Desenvolvimento de um método de extração por ultra-som para a determinação de ácidos fenólicos em forrageiras tropicais. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 15., 2009, Salvador. Anais... Salvador: SBQA, 2009.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLAMARCA, R. S.; VARANDAS, A. A.; RAMIRO, T. T.; MATOS, M. A. C.; MATOS, R. C.; CARNEIRO, J. da C.; RODRIGUES, J. A. S. Caracterização química de híbridos de sorgo com capim sudão normal e mutante para o gene BMR por HPLC. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Química, 37., 2014., Natal. Resumos...
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLAMARCA, R. S.; ARAUJO, F. M.; SANTOS, M. D. R.; CARNEIRO, J. da C.; MATOS, M. A. C.; RODRIGUES, J. A. S. Determinação dos ácidos ferúlico e p-cumárico em híbridos de sorgo com capim sudão normal e mutante para o gene BMR por HPLC. Encontro Nacional de Química Analítica, 16., 2011, Campos do Jordão. Resumos...
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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8.Imagem marcado/desmarcadoDORNELLAS, R. M.; RESENDE, M. F.; SANTOS, M. D. R.; CARNEIRO, J. C.; PACIULLO, D. S. C.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C. Determinação amperomética em fluxo de glicose estrutural em forrageiras tropicais usando reator enzimático. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 31., 2008, Águas de Lindóia. Anais... Águas de Lindoia: SBQ, 2008. 1 CD.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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9.Imagem marcado/desmarcadoDORNELLAS, R. M.; RESENDE, M. F.; CASTRO, A. E. F. A.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C. Determinação de carboidratos estruturais por HPLC com detecção no UV em forrageiras da espécie Brachiaria Brizanta. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 15., 2009, Salvador. Anais... Salvador: SBQA, 2009.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. D. R.; VITOR, A. DE P.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; MATOS, R. C.; MATOS, M. A. C. Use of ultrasound bath in the extraction and quantification of Ester-Linked Phenolic Acids in tropical forages. American Journal of Analytical Chemistry, v. 2, p. 344-351, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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